FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
[PWZM] "Skaczemy do góry, ludzie!"
Autor Wiadomość

Przyśpiew 
Wola Istnienia

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 9:47 am   

też się nie zgodze z interpretacją crazyany. moim zdaniem... :-)

"wasze problemy mam w dupie"

twórczość Comy opiera się na tych raczej ciemniejszych stronach życia, problemach, dramatach. Jest w niej miejsce też na empatie. Jeśli nie traktować ironicznie i z przymrużeniem oka "Skaczemy", to odrzucamy większość twórczości Comy. Mamy w dupie przekaz "Aniołów', "100 tys" , czy np. "Zbyszka".

"moje lenary nie to nie są czary

w moich lenarach jest po stokroć więcej wiary

niż ty mógłbyś kiedykolwiek w sobie znaleźć "

wiadomo co to są lenary. i wiadomo ilu jest słuchaczy Comy pośród nich. Czyli reszta (Ci co ich nie noszą) nigdy nie pojmą tego co oni? Nigdy nie pomieszczą "stokroć więcej wiary" ?

"bo ty się chowasz i poddajesz "

kłania się Leszek Żukowski. Zagubienie, odosobnienie, zamknięcie od ludzi. Roguc drwiłby z tego?

"a ciebie gniotą cholerne sprawy

człowieku olej to zacznij się bawić "

Olać cholerne sprawy, czyli olać całą tematykę jaką się Coma zajmuje? Stać się obojętnym?

Sama warstwa muzyczna świadczy o tym, że jest to jedna wielka ironia właśnie z ludzi którzy mają wszystko w dupie, są obojętni na innych, chodzą na imprezy techno i ogólnie widzą wszystko w różowych kolorach;] Obok rockowego grania pojawia się moment wiadomo jaki, może troche folkowy. Sam nie wiem.

pszemo 
Zbyszek

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 4:24 pm   

Pod względem tekstu ciekawa odmiana w twórczości Comy.

Przyśpiew ciekawa interpretacja. Do takich wniosków rzeczywiście się dochodzi interpretując bardziej dogłębnie. Jednak jakby spojrzeć na utwór płycej to można dojść do wniosków, że tekst jest optymistyczny. Przynajmniej wyróżniający się na tle innych. Więc zgadzam się jednocześnie z Tobą i crazyaną. Pozdr...

anoosia 
Chaos Kontrolowany

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 5:36 pm   

To , że myzyka jest taka " radosna" i chłopaki żywiej ją grają nieoznacza to , że jest optymistyczna. Słusznie zauważono , że tekst jest ironiczny. Ma za zadanie wykpić wszystkich pewnych siebie i lansujących się lekkoduchów. Również jest to ciekawa odmiana po wszystkich smutnawych kawałkach na PWZM.
Niestety mam wrażenie , że na koncertach ten kawałek służy czystej zabawie i ułatwia wyskakanie mało kto zastanawia sie nad głębią tego tekstu.
Tak abstrahując Małą Dziewczynka też jest radosna ale na pewno nie optymistyczna.

Sputniq 
Leszek

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 9:11 pm   

anoosia napisał/a:
Niestety mam wrażenie , że na koncertach ten kawałek służy czystej zabawie i ułatwia wyskakanie mało kto zastanawia sie nad głębią tego tekstu.

Teraz jak słucham to dopiero zauważyłem (co tam, nigdy nie byłem humanistą). Trochę racji w tym jest w tym co napisałaś, w sumie jednak na koncertach o to chodzi. Zastanawiać się nad utworem i zagłębieć się w jego treśc to można w domu słuchając płyty (najlepiej przez słuchawki :ok: ). Na koncert idę się bawić, skakać, lotać i ogólnie wyszaleć, a nie po to żeby stać i interpretować teksty.

Brytka 
Pasażer

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 10:36 pm   

anoosia napisał/a:

czemu niestety?? tyle tu snujemy dywagacji z cyklu "co autor miał na mysli..." i oczywiście to bardzo pozytywne...ale moc tego utworu tkwi również w słowach "człowieku olej to zacznij się bawić" zupełnie wyjętych z kontekstu!!! Bo kto stoi nieruchomo na tym utworze na koncercie :wink:

rockmaniak 
Pierwsze Wyjście z Mroku

Wysłany: Pią Cze 22, 2007 11:17 am   

Feliztriste napisał/a:
a czy nie uważacie , że ten tekst mozna interpretowac dwójnasób...
po pierwsze , jako pewna hmm... karykature... która nie zawiera indywidualnych przemyśleń roguca. piszac ten tekst po prostu wszedł w skóre kogoś-tam... i z jego perspektywy śpiewa... a juz jako on, jako On, Piotrek rogucki :] , troche sie z tego wysmiewa...wykrecic sie w tłumie...techno... itd... ALE mimo wszystko, nawet jesli ten tekst rzeczywiscie ma charakter ośmieszajacy w pewien sposób ludzi beztroskich ,wiecznie sie bawiących,mówiąc nieładnie "techno-betonów",którzy nie maja zadnych wyższych potrzeb,celów i zainteresowan, a wszystko sprowadzaja do jednego - do zabawt, to czy nie czujecie w tym jakiejs zupelnie szczerej, bezpretensjonalnej zachęty do zabawy, do skakania?
i druga interpretacja... dosłowna (choc troche wyolbrzymiona) zacheta do pojscia na jakies dicho,schamienia sie i nie utrudniania sobie zrozumienia tego, co w rzeczywistosci moze byc bardzo proste,zacheta do nabrania dystansu,powygłupiania sie,wrzucenia na luz...bo raz na jakis czas trzeba, to jest potrzebne... ile mozna siedziec, dumac, rozmyslac o bólu tego świata i tak dalej... oczywiscie nie chodzi tu o przejęcie takiego stylu życia na dłuższa mete...ale o rozerwanie sie w taki własnie sposób od czasu do czasu ,kiedy wpada sie w jakiegos głebszego doła i wszystko wydaje sie bardzo be...

heh,siedzę w domu, to mi takie rózne refleksji przychodza do głowy :D

zgadzam sie z tym i dodam jeszcze ze w zyciu liczy sie umiarkowanie, nie mozna sie cale zycie bawic, ale nie mozna sie tez caly czas zamartwiac : "nadwrażliwość w nas jest jak bilet w jwdna strone z tad". trzeba do wszystkiego podchodzic z umiarem!!!!

Przyśpiew 
Wola Istnienia

Wysłany: Pią Cze 22, 2007 6:12 pm   

pewnie, że równowaga jest ważna. Można na różny sposób ją osiągać, niekoniecznie chodząc na imprezy techno i dokonywać

Cytat:
schamienia sie

Wiem, że wyrywam to stwierdzenie z kontekstu ale tak jest. Totalnie bezemocjonalna technorąbanka wyciągająca z ludzi to co najprymitywniejsze...

ja wole wrzucać na luz w inny sposób :wink:

i nieśmiało uważam, że Roguc i spółka też...

Brytka 
Pasażer

Wysłany: Sob Cze 23, 2007 8:53 pm   

Przyśpiew napisał/a:
Totalnie bezemocjonalna technorąbanka wyciągająca z ludzi to co najprymitywniejsze...

heh mam jednak wrażenie, że traktujemy zjawisko "biore dziewczynę i idę na techno..." trochę zbyt dosłownie... głupota ludzka jest przecież ponadklasowa i "ponadgustowa"! Jeżeli przyjmiemy, że piosenka krytykuje zachowania bezrefleksyjne i prymitywne, to zdecydowanie uważam, ze jest to również prymitywizm spotykany wśród ludzi, których my spotykamy na koncertach- mówię o ludziach napranych, naćpanych, o bardzo agresywnych "samcach" w pogo i wielu pozerach, również podlegających, jak to zostało nazwane- "schamieniu"!!! :]

Przyśpiew 
Wola Istnienia

Wysłany: Sob Cze 23, 2007 9:38 pm   

Cytat:
heh mam jednak wrażenie, że traktujemy zjawisko "biore dziewczynę i idę na techno..." trochę zbyt dosłownie...

Wyrażam tutaj swoją opinię popartą własnymi doświadczeniami. Porównaj sobie ilość naćpanych osób na koncercie COMY i jakieś techniawie. Czy innym rockowym koncercie. Na techniawach wszelkie dopalacze są wręcz modne.

Cytat:
o bardzo agresywnych "samcach" w pogo

Wiadomo, że zawsze się znajdzie taka osoba która przesadzi. Z drugiej strony w pogo często jest "gorąco". Takie jest już pogo i tyle. Poza tym nie jest aż tak źle, chyba że jesteś na jakim hardcorowym zespole. Porównaj to z tym, jakie jest prawdopodobieństwo dostania po zębach (a nie podeptania ;] ) na techniawie.

Nie ma w ogóle porównania. Żadnego.

Sorry za off top, już nie będę :wink:

Brytka 
Pasażer

Wysłany: Sob Cze 23, 2007 10:15 pm   

heh wydaje mi się, zę jednak Twoje wypowiedzi są oparte na stereotypie... Zresztą koncerty rockowe są pełne ludzi pozbawionych w jakimś stopniu świadomośći czy przez alkohol czy przez narkotyki! A pogo lubię ale jako rodzaj ekspresji w odniesieniu do muzyki a nie sposób na wyładowanie swoich frustracji na ludziach stojących wokół :]

Ale tak naprawdę moja wypowiedź miała sięgac dalej- tzn. ponad rozważania o procencie ćpunów słuchających danego rodzaju muzyki! :wink: Chodziło mi raczej o podkreślenie, że słowo "techno" jest synonimem wszytskiego co mieści się w określeniu bezmyślność, bezreflekcyjność... Dla nas słowem kluczem może być techno, dla technomaniaków pewnie metal... tu nie chodzi o antagonizmy czy stereotypy ale o zjawisko bezmózgiego odbierania świata przez niektórych osobników na naszej planecie- moim zdaniem :wink:

Cominek
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 7:12 pm   

Ja "Skaczemy" za żart nie uważam... Owszem, świetny pozytywny akcent na końcu płyty, ale czy żart?
Uwielbiam ten kawałek. Kiedy mam jakiegoś problema, włączam "Skaczemy" i słucham na okrągło, wygłupiam się, tańczę... no i skaczę :mrgreen:

Aha no i chciałam spytać... Co to są Lenary?

666! 
Zbyszek

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 3:32 pm   

a mi się po prostu nie podoba - w zasadzie jedyna piosenka, podczas której sie nudzę w trakcie koncertu, w domu oczywiście nie zdarza mi się jej słuchać :-)

marlaSinger 
Zbyszek

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 3:11 pm   

no nie.....bez jaj. ten kawalek to czysta ironia.
paszkwil na pewnych, prezentujacych prosta filozofie zycia, 'osobnikow'

ps.
lenary to takie gatki made in PL z krokiem w kolanach :-)
nie wiem czy jeszcze w 'obiegu'

Zakodowany 
Mały Jimmi

Wysłany: Pią Cze 26, 2009 11:30 am   

Pomijając tekst piosenka jest fantastyczna, fajnie brzmi wyzwala w słuchaczach pozytywne wibracje, aż chce się SKAKAĆ jak tylko zabrzma pierwsze takty. Fajnie ludziska reagują na koncertach ma rozładowywać emocje powstałe po wysłuchaniu innych piosenek. Co tu jeszcze dodać SKACZEMY DO GÓRY LUDZIE choć na chwilę oderwijmy się od podłoża :D

Trichinella 
Pierwsze Wyjście z Mroku

Wysłany: Pią Cze 26, 2009 7:52 pm   

Bardzo lubię ten utwór, jest pełen energii. Na koncercie choćby nie wiem jak bym była zmęczona na "skaczemy" zawsze znajdę siłę :P

Mimbla 
Pierwsze Wyjście z Mroku

Wysłany: Pią Cze 26, 2009 8:36 pm   

Tak.
Jedna z tych piosenek, które nawet podczas zmęczenia porywają do góry i aż nogi same chcą skakać! :D :D :D

Czyli: Skaczemy do góry ludzie! :D

Naelia 
Mały Jimmi

Wysłany: Wto Lip 28, 2009 5:39 pm   

Chłopaki umieszczając „Skaczemy” na płycie, chcieli pokazać, że nie są sztywnikami pozbawionymi poczucia humoru. Moim zdaniem udało im się to znakomicie. Co prawda, „Skaczemy” nie współgra idealnie z resztą płytki, ale jest fajną odskocznią od pozostałych piosenek na PWZM, które przeważnie mówią o ważnych sprawach.

Przemuh 

Wysłany: Wto Lip 28, 2009 5:58 pm   

Naelia napisał/a:
„Skaczemy” nie współgra idealnie z resztą płytki

A myślisz dlaczego utwór ten został "ukryty" na płycie ?? :ściana:

W sumie jeżeli płytę masz tylko w wersji mp3 to się nie dziwię że tego nie wiesz... :/ ...

True fans rulezzz (żałosne)
Ostatnio zmieniony przez Przemuh Wto Lip 28, 2009 6:57 pm, w całości zmieniany 1 raz  

margaret 
Mały Jimmi

Wysłany: Wto Lip 28, 2009 6:10 pm   

1. Leszek Żukowski
2. Sierpień
3. Chaos Kontrolowany
4. Pierwsze Wyjście Z Mroku
5. Pasażer
6. Ocalenie
7. Spadam
8. Czas Globalnej Niepogody
9. Nie Wierzę Skurwysynom
10. 100 Tysięcy Jednakowych Miast
11. Zbyszek
*12. Skaczemy

nie no gwiazdka jest dla ozdoby :D :wink: aby była ciekawym dodatkiem(żart)

lub oznaczenie "bonus track"

Naelia 
Mały Jimmi

Wysłany: Wto Lip 28, 2009 6:41 pm   

margaret napisał/a:

Doskonale wiem, co oznacza gwiazdka :P

Przemuh napisał/a:
A myślisz dlaczego utwór ten został "ukryty" na płycie ?? :ściana:

W sumie jeżeli płytę masz tylko w wersji mp3 to się nie dziwię że tego nie wiesz... :/ ...

Miałam na myśli to, że słuchając płytki od początku do końca ciężko jest nie zauważyć zmiany klimatu z poważnej tematyki do czegoś kompletnie na luzie.
Ostatnio zmieniony przez Naelia Wto Lip 28, 2009 7:05 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Przemuh 

Wysłany: Wto Lip 28, 2009 6:55 pm   

margaret napisał/a:
1. Leszek Żukowski
2. Sierpień
3. Chaos Kontrolowany
4. Pierwsze Wyjście Z Mroku
5. Pasażer
6. Ocalenie
7. Spadam
8. Czas Globalnej Niepogody
9. Nie Wierzę Skurwysynom
10. 100 Tysięcy Jednakowych Miast
11. Zbyszek
*12. Skaczemy

lub oznaczenie "bonus track"

Pokaż mi gdzie tam jest gwiazdka albo bonus track to Cię ozłocę !

KONIEC OT !

Myszonka 
Zbyszek

Ostrzeżeń:
 1/3/4

Wysłany: Wto Lip 28, 2009 9:39 pm   

Skaczemy bardzo mi się podoba, właśnie dlatego, że jest takim odbiciem od reszty płyty :) coś miłego na koniec, coś przy czym można na chwilę stać się techno wałem i poskakać :D poza tym na koncertach wypada świetnie (przynajmniej dla mnie) :)

Natka-2022 
Wola Istnienia

Wysłany: Wto Lip 28, 2009 9:48 pm   

O tak! "Kto nie skacze daje plamę!"
Świetny utwór, w sam raz na koncert, zabawę i głupawkę!

keavarr 
Mały Jimmi

Wysłany: Wto Lip 28, 2009 9:51 pm   

No piosenka fajna do poskakania.
Dobrze, że jest na płycie. Ukryta, bo ukryta, ale jest. Miło się słucha i tak się skakać chce od razu.

Myszonka napisał/a:
coś przy czym można na chwilę stać się techno wałem

No z tym techno wałem, to przesada lekka :P

Myszonka 
Zbyszek

Ostrzeżeń:
 1/3/4

Wysłany: Wto Lip 28, 2009 9:57 pm   

Cytat:
No z tym techno wałem, to przesada lekka :P

"(...) biorę dziewczynę i idę na techno (...) " mi się tak skojarzyło xD

DevilsLilSis 
Wola Istnienia

Wysłany: Sro Lip 29, 2009 1:41 pm   

jak słucham "Skaczemy" to od razu podgłaśniam i się ożywiam. bardzo lubię ten kawałek. nie ma w nim niczego co mi się nie podoba

Yellonek 
Leszek

Wysłany: Sro Lip 29, 2009 10:35 pm   

Natka-2022 napisał/a:

Nio optymistyczny w swym przekazie ot tak o zabawie i o tym żeby aż tak się nie przejmować wszystkim.Relaks też być musi :rotfl:
Daje fajnego kopa-nakręca :clap:

Smoczy 
Mały Jimmi

Wysłany: Nie Sie 09, 2009 7:28 pm   

Utwór, którego słucham już tylko praktycznie na koncertach. Uwielbiam skakac do góry wraz z setkami ludzi :) mmmm

k_aja 
Pierwsze Wyjście z Mroku

Wysłany: Nie Sie 16, 2009 9:30 am   

Uważam,że ta piosenka nadaje się wyłącznie na koncerty,bo porywa do góry i dodaje powera ;) . Jednak na płycie nie pasuje do tematyki innych utworów.

Hadasza 
Wola Istnienia

Wysłany: Nie Sie 16, 2009 3:16 pm   

Natka-2022 napisał/a:
O tak! "Kto nie skacze daje plamę!"

masz na myśli tzw. "pogo"?

Mazik 
Pierwsze Wyjście z Mroku

Wysłany: Sob Lis 07, 2009 3:21 pm   

Czy moglibyście mi powiedzieć kto jest autorem muzyki do tej piosenki? To bardzo pilne!!!

Kasiak 
Admin

Wysłany: Sob Lis 07, 2009 5:24 pm   

Pewnie zespół Coma :P Na wkładce do PWZM wymienieni są wszyscy i nie ma wyszczególnienia kto który utwór.

Sys_Rq 
Mały Jimmi

Wysłany: Nie Lis 08, 2009 9:23 pm   

Gdybym miał gdybać :naughty: na podstawie podziału ról w zespole na gitarę rytmiczną i solową to zapewne głównym autorem skaczemy jest Dominik Witczak... Ale patrząc również na styl pracy zespołu (wniosek z You Tube "nowy kawałek Comy") to Skaczemy jest wspólne na zasadzie rzeczonego wyżej "Domino zagraj jakiś wstęp", a reszta sama się robi :)
Korzystając z okazji chciałbym bardzo mocno pochwalić cały zespół na czele z gitarzystami, bo ludzie zbyt często zachwycają się Piotrem Roguckim nie widząc jak wspaniałymi i twórczymi osobami jest cała reszta chłopaków (nie ujmując nic Piotrowi).
Dziękuję

arcziramm 
Pierwsze Wyjście z Mroku

Wysłany: Wto Maj 11, 2010 9:01 am   

A moim zdaniem "skaczemy" to taki sam wybryk w naturze COMY jak "Dyskoteki" :)
Coma w tematyce raczej dotyka trudnych spraw dot. życia, egzystencji itp. A tu nagle takie "Skaczemy"... I co? Wszyscy bawią się na koncercie ile sił :)

Goplana 
Pierwsze Wyjście z Mroku

Wysłany: Pon Maj 17, 2010 8:13 pm   

To jest świetny kawałek, idealna odskocznia, daje pałera i płynie z niego jakaś "nadzieja" i mądrość, pomimo prostoty tekstu, który i tak jest fajny. Super piosenka, teledysk również. Będzie subtelnie streszczał moją młodość, która jeszcze trwa :) . Sentymentalny utwór.

Niewierne suki demagogii nakarmione śpią.

Comafan96 
Wola Istnienia

Wysłany: Wto Maj 18, 2010 5:41 pm   

Zajefajnie jest na kocertach jak to grają. Można poskakać :D

Martuskkkka 
Mały Jimmi

Wysłany: Wto Maj 18, 2010 5:52 pm   

Tak Skaczemy jest kompletną odskocznią od całego repertuaru Comy. Jest przede wszystkim dynamiczny, szybki. Ja słuchając tego kawałka zawsze dostaje pozytywny przypływ energii :P

Sebastian 
Wola Istnienia

Wysłany: Wto Maj 18, 2010 8:48 pm   

Słucham tego kawałka jak wracam ze szkoły. Wtedy czuj, że w końcu zakończyła się mordęga w tym moim gimnazjum (dresy, palacze, "DOROSŁE DZIEWCZYNY" i inni idioci), a zaczyna się mój świat w, którym puszczam muzykę na pełen regulator i czadu( u sąsiadów hehe).

Everlong 
Zbyszek

Wysłany: Pią Cze 11, 2010 12:07 pm   

Boskie wykonanie Skaczemy na Coma Live i cały wstęp do utworu :)

devil45 
Leszek

Ostrzeżeń:
 2/3/4

Wysłany: Pią Cze 11, 2010 2:35 pm   

No a ja za tym jednym, jedynym kawałkiem nie przepadam...

//A może tak z jedno zdanie chociaż, dlaczego nie przepadasz? :)
Des
Ostatnio zmieniony przez Desdemona Pią Cze 11, 2010 4:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  

TrującaRoślina 
Wola Istnienia

Wysłany: Pią Cze 11, 2010 5:59 pm   

Na koncertach owszem, ale tak jak poprzednik - nie przepadam...

Kamyk87 
Leszek

Wysłany: Pią Cze 11, 2010 6:03 pm   

Moi drodzy, a może chociaż jedno zdanie komentarza, dlaczego? :sly:

To jest taki typowo koncertowy kawałek jak dla mnie, omijam go na płycie, ponieważ nie niesie ze sobą jakiś głębszych treści, a muzycznie jednak też nie do końca mi odpowiada. Ale na koncertach... i jak tu nie skakać? :D
Ostatnio zmieniony przez Kamyk87 Pią Cze 11, 2010 6:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

devil45 
Leszek

Ostrzeżeń:
 2/3/4

Wysłany: Pią Cze 11, 2010 6:04 pm   

Nie przepadam bo mnie drażni do żywego teks tego kawałka..."...kto nie skacze daje plamę" już dopełnia dzieła...jest to jedyny kawałek COMY który ma tryskać takim beztroskim optymistycznym podejściem do życia...do mnie nie trafia...

Everlong 
Zbyszek

Wysłany: Pią Cze 11, 2010 8:37 pm   

a mnie rusza :) ....bylam w Arenie i było bosko...stąd ten sentyment również i do tego kawałka w tamtym wykonaniu :) (zreszta jak i do kazdego innego na plycie ktora podoba mi sie bezkrytycznie ;P )

elch999 
Pierwsze Wyjście z Mroku

Wysłany: Nie Cze 13, 2010 9:37 am   

Kamyk87 napisał/a:
Moi drodzy, a może chociaż jedno zdanie komentarza, dlaczego? :sly:

To jest taki typowo koncertowy kawałek jak dla mnie, omijam go na płycie, ponieważ nie niesie ze sobą jakiś głębszych treści, a muzycznie jednak też nie do końca mi odpowiada. Ale na koncertach... i jak tu nie skakać? :D

Popieram, na co dzień nie da się go słuchać, ale za to na koncertach, jak tu się nie uśmiechnąć no i oczywiście skakać!!

Odpowiedz do tematu